Terrine van witte chocolade, sinaasappel, muskaatwijn en peperkoeksaus
De terrine van witte chocolade met sinaasappel, Muskaatdruif en peperkoeksaus is een verfijnde, gastronomische optie voor dessertliefhebbers.
De smaken van witte chocolade, sinaasappel en specerijen vormen een voortreffelijke combinatie. Eet smakelijk!
De benodigde ingrediënten voor dit recept
- Crème anglaise 4 eidooiers Moisson
- 4 1 el rietsuiker Regain Bio
- 1càs 25 cl melk Pâturages
- 25cl 25 cl verse room Pâturages
- 25cl 1 teentje vanille Elodie, gespleten
- 1 500 g witte chocolade
- 500g rasp sap van sinaasappel
- 4 blaadjes gelatine geweekt in koud water
- 4 25 cl verse room Pâturages, losgeklopt
- 25cl sneden peperkoek Chabrior
- sinaasappel, muskaatwijn en peperkoeksaus 50 cl muskaatwijn de Rivesaltes
- rasp van 1 sinaasappel
- 50cl sap van 2 sinaasappelen
- 25 cl sinaasappelsap Paquito
- 1 el oranjemarmelade van Elodie
Volg het recept stap voor stap
-
Shopping: Vanillestokjes zijn vrij kostbaar. Een vanillestokje moet soepel zijn en een beetje glimmen.
Het splijten van een vanillestokje: plaats het stokje op een snijplank en snij het met een scherpe mespunt overlangs open. Schraap vervolgens de zaadjes uit de twee helften.
Crème anglaise : roer in een kom de eierdooiers en de suiker tot het mengsel verbleekt. Zet apart.Verwarm in een steelpan de melk, de room en het vanillestokje. Zet het vuur half hoog zodra het kookpunt bereikt is en laat gedurende enkele minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit.Giet langzaam en al stevig kloppend de warme vloeistof over de eieren.Giet dit eimengsel over in een steelpan en verwarm kort op laag vuur. Roer ‘achtjes’ met een houten spatel zodat het stilletjes kan aandikken. Stopt de houten lepel in het mengsel en trek met een vinger een streep over de achterkant van de lepel. Blijft de streep dan is de crème anglaise klaar. Zet apart.
-
Plaats de witte chocolade, de sinaasappelrasp en het sap in een microgolfovenbestendige schaal. Smelt gedurende 2 minuten in de microgolfoven op 750W. Zet apart.
-
Giet de crème anglaise in een kom. Voeg de gelatine toe. Laat afkoelen. Voeg al roerend met de spatel de room toe. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe. Roer goed met de spatel. Giet het mengsel in een terrine. Sluit af met huishoudfolie. Zet koel gedurende minstens 4 uur.
-
Keer de vorm vlak voor het serveren. Snij de terrine in plakken van 1 cm. Plaats de plakken op sneetjes peperkoek. Steek schijven uit met een uitsteekvorm. Lepel er wat sinaasappel, muskaatwijn en peperkoeksaus over: Breng in een steelpan de wijn, de rasp en het sinaasappelsap, en de rietsuiker aan de kook.Zet het vuur half hoog en voeg de peperkoekkruimels toe. Gaar totdat de peperkoek opgelost is. Voeg de sinaasappelmarmelade toe en gaar gedurende 2 minuten.Serveer met de terrine van witte chocolade. Bestrooi met de verkruimelde peperkoek.
Tips
Beschik je niet over een soepele vorm, vet de wanden in met olie en bekleed ze met huishoudfolie. Trek zodra de terrine opgestijfd is aan de uiteinden van het huishoudfolie om de terrine moeiteloos uit de vorm te halen.
Heb je wat peperkoek over, zelfs oude peperkoek, verkruimel deze tot ‘paneermeel’ en gebruik dit om sausen te binden
Wat als de ingrediënten die nodig zijn voor dit recept deze week in de aanbieding waren? Blader door onze folders zodat u ze niet mist.