De benodigde ingrediënten voor dit recept
- Ongeveer 3 kg everzwijnragout
- 4 wortelen
- 2 uien
- 2 sjalotten
- 2 kruidnagels
- 1 klontje suiker
- 1 kruidentuiltje van Cigalou
- 2 takjes tijm van Cigalou
- 100 g boter van Pâturages
- 1 el bloem van Chabrior
- 5 el rodewijnazijn van Bouton d'Or
- 1 glas olijfolie van Bouton d’Or
- 1 L rode wijn
- 2 teentjes knoflook
- Zout en peper van Cigalou
Volg het recept stap voor stap
-
Gekookte marinade:
-
Hak de uien, de sjalotten en wortelen fijn.
-
Bak ze in een braadpan in de hete olie en blus met de rode wijn en de azijn. Voeg de knoflook, het kruidentuiltje, de kruidnagels en de suiker toe. Kruid met peper en zout. Laat 30 min zachtjes koken en laat afkoelen.
-
Kooktijd:
-
Leg het vlees op een groot bord, bedek met de marinade en zet voor 48 uur in de koelkast (draai na 24 uur om).
-
Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 6).
-
Neem het vlees uit de marinade, dep droog, bestrijk met boter en kruid met peper en zout. Leg het met de tijm in een ovenschaal en schuif voor 2 uur in de oven (ongeveer 20 min per halve kilo). Besprenkel regelmatig en draai zo nu en dan om. Voeg wat water toe als er te weinig jus is.
-
-
Saus:
-
Giet de marinade in een kookpot, laat inkoken en giet door de puntzeef. Vermeng 1 el bloem met 1 el boter in een kommetje.
-
Schep er het vlees uit, giet de ingekookte marinade in de ovenschaal en vermeng met het kookvocht. Zeef de saus en giet in een pannetje. Zet op matig vuur, doe er het mengsel van boter/bloem bij, roer goed en laat enkele minuten indikken.
-
Schep de everzwijnragout op een bedje van zelfgemaakte puree of polenta en besprenkel met saus.
Tips
Het everzwijn marineren is belangrijk om het vlees sappiger, zachter en lekkerder te maken.
Wat als de ingrediënten die nodig zijn voor dit recept deze week in de aanbieding waren? Blader door onze folders zodat u ze niet mist.