De benodigde ingrediënten voor dit recept
- 8 8 witloofstronken
- 8 8 sneetjes gekookte ham van Monique Ranou
- 50cl 50 cl melk van Pâturages
- 4càs 4 el bloem van Chabrior
- 150g 150 g boter van Pâturages
- 2 2 teentjes knoflook
- 300g 300 g geraspte emmentaler van Pâturages
- Zout, peper, muskaatnoot van Cigalou
Wijnsuggestie
Witte wijn
Volg het recept stap voor stap
-
Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof en snij de harde en bittere kern uit de stronken.
-
Pel de knoflook en hak fijn.
-
Laat 50 g boter smelten in een kookpan en doe er de witloof en enkele druppels water bij.
-
Laat afgedekt zo’n kwartier stoven. Doe er de knoflook bij zodra de boter goed heet is. Roer regelmatig.
-
Laat het witloof ½ uur uitlekken.
-
Maak de bechamelsaus: laat 100 g boter smelten in een kookpan, doe er de bloem bij en laat onder voortdurend roeren zachtjes koken. Doe er al roerend beetje bij beetje de melk bij.
-
Kruid met peper en zout en rasp de muskaatnoot. Doe er de helft van de kaas bij, laat smelten en roer. De saus moet romig en dik worden.
-
Verwarm de oven voor op 210 °C (gasstand 6).
-
Rol elke stronk witloof op in een sneetje ham en leg ze in een ovenschaal. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
-
10. Zet ongeveer twintig minuten in de oven en laat mooi kleuren.
Tips
Tip: koop bij voorkeur witloof uit volle grond omdat die minder water bevat.
Wat als de ingrediënten die nodig zijn voor dit recept deze week in de aanbieding waren? Blader door onze folders zodat u ze niet mist.