Kreeft, blanke botersaus met vanille

Makkelijk
21 min
€€€
0 / 5 0

Your page rank:

van 5

De benodigde ingrediënten voor dit recept

4 portie(s)
  • 4 kreeft (350 g)
  • 1 handvol zwarte peperkorrels Cigalou
  • 1 handvol Guérande zeezout Itinéraire des saveurs
  • blanke botersaus met vanille 5 cl droge witte wijn Mâcon Villages Expert club
  • 2 el water
  • 5 cl wittewijnazijn
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 2 el verse room Pâturages
  • 1 lijn citroensap
  • 1 teentje vanille Elodie, van zaadjes ontdaan
  • zout en peper Cigalou
  • 75 g boter Pâturages, ijskoud, in blokjes

Je hebt het al gedaan dit recept?

Uw mening interesseert ons. Vertel ons of je het recept lekker vond.

0 / 5 0

Your page rank:

Volg het recept stap voor stap

Voorbereidingstijd : 10 min
  1. Breng in een grote pan water aan de kook zodat de kreeften onder water staat. Voeg 1 eetlepel zeezout per liter water toe en een handje zwarte peper. Dompel zodra het water kookt de kreeften met de kop naar beneden in het water. Laat 6 à 10 minuten koken. Haal de kreeften uit het water en laat kort afkoelen. Zet ze eventueel terug in de lauwe bouillon zodat hij zijn smaak en textuur behoudt.

  2. Blanke botersaus met vanille: kook in een steelpan met dikke bodem de wijn, het water en de azijn met de sjalot in totdat er 1 eetlepel vocht overblijft. Dit duurt ongeveer 5 à 7 minuten. Haal de pan van het vuur en voeg de room toe.Klop beetje bij beetje de boter flink door het mengsel totdat er een zalfachtige, gladde en ondoorzichtige saus ontstaat. Zet indien nodig de pan nog even op het vuur. Let op: de boter mag niet smelten en moet ondoorzichtig blijven. Voeg zout en peper toe. Voeg een scheutje citroensap en de vanillezaadjes toe. Zet apart.

  3. Plaats de kreeften op een snijplank. Snijd ze één voor één open van kop naar staart, volg de lijn op de schaal. Leg de kreeft open en verwijder de maag (klein doorzichtig zakje net achter de kop). Snijd opnieuw elke helft doormidden. Breek de gewrichten van de kreeft met een tang. Plaats de schaar met de bolle kant naar boven en maak overdwars met een mes een inkeping. Open de schaar. Zet opzij. Snijd de overige kreeften op dezelfde manier. Afwerking: verdeel de kreeft over de borden. Lepel er wat blanke botersaus over.

Tips

Lekker met mini groenten in papilot of gestoomd.

De elastiekjes om de scharen van de kreeft voorkomen dat de kreeft schade aanricht. Laat ze om de scharen totdat de kreeft gekookt is.

Je hebt het al gedaan dit recept?

Uw mening interesseert ons. Vertel ons of je het recept lekker vond.

0 / 5 0

Your page rank:

Wat als de ingrediënten die nodig zijn voor dit recept deze week in de aanbieding waren? Blader door onze folders zodat u ze niet mist.